Valokki Design. Yrityksesi graafikko.
Saamme markkinoinnin maistumaan ja yrityksesi loistamaan!

Valokki Design | Blogikirjoituksia yrittäjyydestä ja graafikon työstä

Luovuus piilee siellä missä sinäkin

Toisinaan luovuutta lähdetään etsimään kivien alta, auringosta, metsästä, Afrikasta, Thaimaasta, musiikista, taiteesta, kirjoista. Luovuuden löytäminen saattaa kestää ja voi tulla tunne, ettei sitä löydy. Onnea etsitään samoin usein ulkoisista paikoista, materiasta, tavoitteista, saavutuksista, menestyksestä.

Luovuuteen liittyy usein haluamista. Halutaan luoda jotain. Halutaan muuttaa olemassa olevaa. Halutaan keksiä, ilmaista, ravistaa, herättää. Luovuus liittyy usein ihmisen syvimpään olemukseen ja sen vuoksi sen paljastaminen voi olla haavoittuvaista.

Haluamisen haaste on se, että se on keskeneräistä. Se asettaa kaikki odotukset yhteen asiaan, maaliin. Jos haluat olla rikas, ajattelet ehkä, että kun saavutat tietyn elintason, olet saavuttanut tavoitteesi. Yleensä käy kuitenkin niin, että haluat yhä enemmän tai haluat uusia asioita.

Vaihtoehtona on rakastaa koko haluamisen prosessia niin luovuudessa kuin muissakin asioissa. Sanoa EI sille, että haluat tavoitteeseen ja sanoa Kyllä haluamisen prosessille. Et voi lopulta olla haluamatta mitään. Jos toivoisit olevasi munkki tai valaistunut, joka ei enää kaipaa mitään, kaipaat silti juuri sitä. Ei ole pistettä, jossa ihminen olisi täysin haluton. Haluton ihminen on yleensä kuollut ihminen.

Jos luovuus on hukassa, se ei välttämättä löydy ulkoisestakaan tekijästä vaan siitä, että ryhdyt tekemään luovia tekoja vaikkei olo olisikaan luova. Tekeminen on usein tärkeämpää kuin etsiminen, koska et voi koskaan etukäteen tietää millainen luova tuotos tekemisestäsi seuraa.

Avain haluamisen prosessin rakastamisessa on sen oivaltaminen, että askel yksi ei ole sen arvokkaampi kuin askel kaksi. Kaikki askeleet kohti tavoitettasi ovat yhtä arvokkaita ja kun opit haluamaan haluamisen prosessia, saat elämästä enemmän irti.

Kuva kirjasta: Opi sanomaan EI, aseta itsellesi rajat ja voi hyvin! (Fitra 01/2018)

Kuva kirjasta: Opi sanomaan EI, aseta itsellesi rajat ja voi hyvin! (Fitra 01/2018)

Kun keskityt siihen matkaan, jota kuljet, jossa onnistumiset ja epäonnistumiset ovat yhtä arvokkaita, elämästä tulee jännittävä seikkailu. Kuinka usein sanot olevasi tyytyväinen epäonnistumiseen? Yleensä ihmiset elävät siten, että he haluavat. Tuntevat nautintoa, kun saavuttavat haluamisen kohteen ja kun epäonnistuvat, he kärsivät ja tuntevat tuskaa.

Mitä jos haluamisesta tulee prosessi, jossa joko voitat tai häviät pelin? Ajattelet elämän olevan täynnä pelitilanteita, joissa liike on ainoa motivaatio ja eteenpäin vievä voima, ei voitto tai häviö. Kun keskityt koko elämäntaipaleeseen polkuna, jossa toimit eikä niin että aloitat kun löydät tavoitteita, huomaat että saavutat useammin ja enemmän ja myös häviät useammin ja enemmän. Itse prosessista kiinnostuminen on tärkeämpää kuin tavoitteen saavuttaminen ja siitä saatava mielihyvä.

Sinulla on täysi oikeus elää sinun elämäsi juuri siten, kuten itse haluat. Saat haluta ja saat sanoa haluamiselle Kyllä tai EI. Jos kuitenkin taistelet sen kanssa, että haluamaasi luovuuden tilaa ei löydy tai joudut pinnistelemään sen eteen tai et ole koskaan tyytyväinen ja tavoitteiden saavuttaminen ei tuota riittävästi nautintoa tai epäonnistumiset tuottavat tuskaa, sinun voi olla hyvä opetella sanomaan haluamiselle EI ja opetella seuraamaan matkaa kohti tavoitetta pelinä ja prosessina, jossa kuljet.

Totuus on, että vaikka inspiraatio löytyykin usein ulkoisista lähteistä, varsinainen luovuus löytyy sinusta itsestäsi. Sen löytäminen voi olla matka, joka kannattaakin käydä läpi. Voi myös olla, että kun hiljennyt ja meditoit, löydät uusia ulottuvuuksia itsestäsi ja opit kuuntelemaan sitä luovuutta, joka löytyy sisältäsi aina.

 

Teksti on muokattu versio luvusta EI Haluamiselle: Opi sanomaan EI - aseta itsellesi rajat ja voi hyvin! http://www.fitrakauppa.fi/opi-sanomaan-ei-aseta-itsellesi-rajat-ja-voi-hyvin-ilmestyy-tammikuussa-2018.html