Valokki Design. Yrityksesi graafikko.
Saamme markkinoinnin maistumaan ja yrityksesi loistamaan!

Valokki Design | Blogikirjoituksia yrittäjyydestä ja graafikon työstä

Tuottava ja vapaa yrittäjä – miten asiakkaita saisi ovista ja ikkunoista? 

Iso osa ihmisistä siirtyy yrittäjäksi, koska haluavat elämäänsä lisää vapautta ja he haluavat toteuttaa itseään. ”Haluan itse määrittää missä ja milloin teen töitä. En halua, että joku ylhäältäpäin käskee milloin työt tulisi hoitaa vaan haluan tehdä asiat omalla tavallani.” 

Sitten perustetaan yritys. Ja haaveillaan yrittämisen vapaudesta. Haaveillaan, että töitä tulisi säännöllisesti, apua olisi saatavissa kun on kiireitä, työtä on sopivasti, ei liikaa mutta ei liian vähän, asiakkaat löytävät luoksesi, saat vapaasti määrittää työajat ja ehdit reissata ja pitää lomia sekä viettää vapaa-aikaa. 

Myöhemmin huomaat, että oletkin taas oravanpyörässä, jossa stressaat tekemättömistä töistä, asiakkaista, liiasta tai liian vähäisestä työmäärästä, et voikaan mennä omien aikataulujesi mukaan… yrittäjän vapaus saattaa siinä hetkessä ollakin harha, jonka luulit saavasi mutta et sitten saanutkaan. Syy siihen on, että asiakkaat määräävät tahdin ja olet riippuvainen asiakkaiden aikatauluista, toiveista ja rahoista. Näin on yleensä silloin kun yritys on yhden hengen yritys ja toimii palvelualalla. Alat miettimään: voi että kun valitsi väärän alan, olisipa lähtenyt johonkin skaalautuvaan bisnekseen mukaan, mistä saan asiakkaita lisää, miten selviän tästä… miten saisin liikevaihtoa kun nukun? 

Olen suunnattoman ihastunut henkilöön nimeltä Richard Branson. Virgins yhtiöiden takana oleva leijasurffari, joka elää elämäänsä nauttien siitä mitä on saavuttanut ja käyttää paljon aikaa ja rahaa myös hyväntekeväisyyteen. Näin ainakin annetaan mediakuvan perusteella ymmärtää ja valitsen uskoa siihen, että mies on jollakin tavalla tehnyt jotain elämässään eri tavoin kuin muut. Lähdin miettimään mitä voisimme tuolta hauskalta leijasurffari-miljonääriltä oppia?  

Hän kertoo elämästään sekä elämänkerroissaan että netistä löytyvistä haastatteluista. Jos sinäkin haluat tuon tunteen vapaudesta, yrittämisen ihanuudesta ja siitä, että olet tuottava silloin kun teet töitä, on siihen muutama vinkki Richardilta. Olen myös itsekin tehnyt vastaavia rutiineja ollessani yrittäjänä Valokissa viiden vuoden ajan ja voin sanoa, että

nämä rutiinit toimivat:

 • aloita aamut aikaisin, sähköpostit ja kirjoitustyöt hoituvat parhaiten aamun hämärinä tunteina, silloin kun muut vielä nukkuvat. 

 • liiku aamuisin. Itse teen lähinnä jooga-venyttelyä aamuisin, mutta myös muu liikunta on hyväksi. Mikäli olisi sopivat tuulet tarjolla, lähtisin leijasurffailemaan (hieman olen kateellinen koska Richard asuu melko makealla saarella…) 

 • hoida sähköpostit keskittyen aamusta ja suunnittele päivän kulku

 • hoida myyntipuhelut ja muut tärkeät asiakastyöt aamupäivän aikana

 • lue oman alasi uutisia ja kirjoita blogia säännöllisesti. Jaa kirjoituksiasi jokaisessa sosiaalisessa mediassa. Richard kertoi mukavasti: Rakastan kirjautua sisään facebookiin, twitteriin, instaan ja linkediniin ja pääsen lukemaan palautteitanne. On mahtavaa miten sosiaalinen media avartaa ihmisten elämää. 

 • Richard juo 20 kuppia teetä päivittäin. Minusta se kuulostaa aika paljolta ja runsailta wc-käynneiltä!

 • kulje muistikirja kädessäsi joka puolella, kirjaa ideasi muistikirjaan. Itse olen käyttänyt tähän tarkoitukseen myös kännykässä olevaa muistio-sovellusta tai jopa nauhoittanut muistiin asioita kännykän kautta.

 • ajoita palaverit 1-2 päivään viikossa. Se tuo sinulle vapautta tehdä muita asioita muina päivinä. 

shutterstock_166600271.jpg

Se miten vapaa yrittäjä olet, tulee ennen kaikkea siitä miten tuohon vapauteen suhtaudut. Jos ajatukset menevät siihen suuntaan, että olet riippuvainen asiakkaista ja heidän aikatauluistaan, unohdat melko pian tuon vapauden tunteen. Sen vuoksi on tärkeää pitää yllä harhaa yrittäjän vapaudesta: ota aika-ajoin aikaa itsellesi, urheile keskellä päivää, vietä pitkiä pidennettyjä viikonloppuja, sano välistä asiakkaille EI. 

Kaikki tuo on mahdollista. Saatat ajatella, että eihän se onnistu, koska on nämä ja nämä työt tehtävänä. On niin kiire. Voin nyt kuitenkin kertoa tällä kokemuksella, jonka olen saanut, että kiire on selätettävissä ja tuottava tekeminen hallittavissa. Olen tehnyt vuosittain lähes 130 000 euroa liikevaihtoa ja lisäksi kirjoittanut 3 kirjaa 1,5 vuoden aikana (ja kirjat eivät siis ole mukana tuossa liikevaihdossa). Usko siis, että näillä ohjeilla sinäkin voit olla tuottava ja enemmän vapaa kuin aiemmin. 
 

Tuottava tekeminen vie sinut kohti vapautta.  

Käytännössä se tarkoittaa, että sinä hallitset kalenteriasi eivätkä muut. Jos asiakas ehdottaa tapaamista, katsot ensin mitä olit suunnitellut viikkoosi ja katso mahtuuko asiakastapaaminen mukaan. Yleensä itselläni on kalenterissa aika paljon vapaata tilaa, joten yleensä asiakastapaamisetkin mahtuvat mukaan mutta toisinaan ne menevät n. 1-2 viikon päähän. Samalle viikolle harvoin mahtuu enää mitään mukaan, koska olen suunnitellut tulevan viikon tekemiset ja yksikin ”häiriö” voi olla kalenterin hallinnan kannalta haastava ja aiheuttaa kiirettä. Mutta tässä ehkä parasta on kuunnella hieman intuitiota, osalle asiakkaista voi olla tärkeää tavata juuri heti ja silloin jos vain oma aikataulusi antaa myöten, saattaa olla syytä joustaa. Yleensä pidän 1-2 palaveripäivää viikossa, jolloin muut päivät ovat ns. vapaampia päiviä ja teen projektityöt, kirjoitustyöt ja oman firman asiat niinä päivinä. Edelleen uskon siihen palvelualan yrittäjänä, että hoidan asiakastyöt aina ensin ja vasta viimeisenä oman firman asiat mutta jätän niillekin riittävästi aikaa kalenteriin. Käytännössä teen oman firman asioita varhain aamulla sekä perjantaisin. 

Kalenterinhallinnan lisäksi on syytä olla tehokas tehtävienhallinta. Työskentele ainoastaan TODO-listaltasi. Siellä tulisi periaatteessa olla kaikki ne tehtävät, jotka sinun pitää saada tehtyä ja tuota todo-listaa pitää päivittää koko ajan. Siirrä tärkeimmät asiat aina listassa ylimmäiseksi. Priorisoinnin taito on tärkeää. Se, että tiedät mitkä tehtävät ovat tärkeimpiä liiketoimintasi kannalta ja mistä asioista olet sopinut asiakkaiden kanssa. Aika nopeasti käy niin, että jos unohdat kirjata asioita todo-listalle, ne asiat joko kummittelevat mielessäsi ja sinulle tulee stressi tai sitten unohdat tehdä ne kokonaan. Sen vuoksi, siirrä kaikki työsi aina todo-listalle. Minulla se on yksinkertaisesti muistio, jonne olen kirjannut tehtävät. Välistä se on pitkä, välistä lyhyt. Se elää työtilanteen mukaan ja itselle toimiva tapa on kirjoittaa tehtävät sinne suurpiirteisesti. Osalle toimii yksityiskohtaisempi listaus, jossa tehtävät jaetaan todella pieniin osiin. Kokeile, mikä sinulla toimii parhaiten.  

Miten saisit asiakkaita ovista ja ikkunoista?

Sitten se jokaisen yrittäjän haave: “kunpa asiakkaita tulisi ovista ja ikkunoista mutta ei kuitenkaan niin paljon, ettei ehdi kaikkea tehdä”. Tämä on mielenkiintoinen haave, koska eihän sitä tilannetta varmaan juuri kellään ole, että näin käy. Onnekkaita ovat he, joilla on se tilanne ja voisikin tietenkin tutkia myös sitä, mitä he ovat tehneet. Usein kyse on sattumasta, on ollut oikea palvelu tarjolla oikeaan aikaan ja oikeaan tarpeeseen. Tarvitaan siis mukaan hieman onnea kovan työnteon lisäksi. 

 Asiakkaiden saamiseen auttaa parhaiten mielestäni seuraavat keinot:

 • aktiivisuus ja verkostoituminen 

 • uutiskirjeiden lähettäminen oikeille kohderyhmille

 • ajantasaiset ja hakukoneoptimoidut nettisivut, jotka on kauniit ja asiantuntevat 

 • aktiivinen myyntityö: soittaminen, kontaktointi jne

 • näkyvyys: ole läsnä sosiaalisessa mediassa ja siellä missä asiakkaasi ovat. Valitse siis kanavat sen mukaan missä kohderyhmäsi on, olipa se sitten lehtimainontaa, tienvarsimainontaa, radiomainontaa tai sosiaalisen median hyödyntämistä. 

 • selkeät viestit: yhtenevä viestintätyyli ja kaunis ulkoasu ja tiiviit sisällöt auttavat asiakkaitasi muistamaan sinut kun tarve iskee 

Liialliseen työmäärään taas auttaa edellä mainittu tehtävien hallinta mutta sen lisäksi esimerkiksi hyvä alihankintaverkosto. Jos toimit yksinyrittäjänä on hyvä hankkia sellaisia kumppaneita, joille tarpeen tullen voit siirtää töitäsi. Joskus jotta sinulla säilyy tunne yrittäjän vapaudesta, voi olla hyvä siirtää alihankkijalle töitä tehtäväksi ja sinä saat viettää sen pidennetyn viikonlopun perheesi kanssa. 

shutterstock_1059629801.jpg

Minusta Richard Branson sanoi hyvin sosiaalisen median käytöstä. ”Rakastan sitä, kun saan kirjautua sosiaalisen median kanaviin…” Tuohon tiivistyy kaksi asiaa: tekeminen on tietoista, hän ei käytä sosiaalisen median kanavia jatkuvasti vaan kirjautuu niihin erikseen. Toinen on se, että hänen asenteensa tuota työtä kohtaan on: saan ja rakastan.

Neljä asiaa siis toimii tuottavuuteen: kalenterinhallinta, tehtävien hallinta ja jatkuva aktiivinen myynti-/markkinointityö ja oma asenne. 

  

Keskity vapauden tunteeseen 

Vapauden tunne taas on sinusta itsestäsi kiinni. Siitä, että muistat vapauden. Muistat hyödyntää tuota vapautta ja pidät hauskaa. Otat irtiottoja arjesta, teet töitä mistä vain, nautit yrittäjyyden tuomista eduista. 

Jos vain pystyt ja olet riittävän tehokas ja unohdat sen, että tulisi jatkuvasti suorittaa, pystyt todennäköisesti tekemään työsi vähemmässä ajassa kuin aiemmin. Voit lyhentää työpäivääsi tai työviikkoasi, työskennellä vähemmän mutta tuottavammin. Vapauden tunnetta lisää se, että teet sellaista työtä mitä haluat, silloin kun haluat. 

Et ehkä vielä ole aivan siellä, missä haluaisit olla. Ehkä vielä haaveilet yrittäjyydestä tai kamppailet yrityksesi myynnin parissa tai ehkä toivot lisää vapautta elämääsi yrittäjänä. Selkeytä itsellesi mitä haluat ja miten aiot sen saavuttaa. Ota mukaan ystävä, valmentaja tai sparraaja, jonka kanssa pohdit asioita uudesta näkökulmasta. Tulokset tottelevat tekemistä, ja jos tulokset eivät tällä hetkellä ole niitä, joita toivot: muuta jotain rutiineissasi.

Vapauden tunnetta lisää myös mahdollisuus jatkuvaan opiskeluun ja tiedon hankkimiseen. Kun olet yrittäjä voit itse päättää millaista tietotaitoa hankit ja millä saralla kehität itseäsi. Voit hankkia valmentajan tai sparraajan, jonka avulla pääset tämän hetkisestä tilastasi taas askeleen edemmäs. Jatkuva kehittyminen vaatii jatkuvaa liikettä. 

Richardilta lainattua: 

As soon as something stops being fun, I think it’s time to move on. Life is too short to be unhappy. Waking up stressed and miserable is not a good way to live.

Luck is what happens when preparation meets opportunity.

Whatever your goal is you will never succeed unless you let go of your fears and fly.

 

shutterstock_298932695.jpg

 

Heidi Alamikkelä2 Comments