Valokki Design. Yrityksesi graafikko.
Saamme markkinoinnin maistumaan ja yrityksesi loistamaan!

Valokki Design | Blogikirjoituksia yrittäjyydestä ja graafikon työstä

Ajatuksia Tommy Hellsteniltä yrittäjyydestä

Kävin kuuntelemassa Tommy Hellstenin ajatuksia yrittäjyydestä ja jaksamisesta PPY:n järjestämässä tilaisuudessa Oulussa. Olin lukenut Tommyn ajatuksia aiemmin ja jollakin tasolla tiesin mitä odotettavissa oli. Mielenkiinnolla lähdin kuuntelemaan miten hän jäsentää esityksensä ja rakentaa tarinan.

Tommy esiintyi hyvin rauhalliseen tyyliin ja oli koko esityksen ajan hienosti läsnä vaikkakin välistä meinasin nukahtaa, koska hänen ääni oli niin rauhallinen. Pohdin etukäteen miten paljon hän tuo uskonnollista puolta esille esityksessä, ne jäivät lopulta hyvin lyhyiksi osuuksiksi ja se oli kuulijan kannalta hyvä. koska silloin keskityttiin itse asiaan eikä uskontoon. Kukin uskokoon mihin haluaa: kirjoitin jo omaan kirjaani Opi sanomaan EI: usko vaikka pensseliin.

Miksi yrittäjä uppoaa?

Tommy rakensi esityksensä kahteen osaan:

  • Miksi yrittäjä uppoaa suorittamiseen ja uupumiseen

  • Miten sieltä noustaan elämäniloon ja luovuuteen

tommyhellsten

Kerron tässä yhdistettynä Tommyn ajatuksia ja omiani. Olisi toivottavaa, että yrittäjä ei koskaan kävisi läpi tuota vaihetta yksi, jossa hän uppoaa suorittamiseen ja uupuu. Siksi olisi tärkeää jo ennen yrittäjäksi lähtemistä kirkastaa omat arvot ja kehittää itsensä johtamisen taitoja ja kokonaisuutena yrittäjän ensisijainen tehtävä olisi pitää huolta itsestään ja sen myötä myös muista.

Tommy sanoi: ”Yrittäjyys on aina riski ja siksi kaikista ei ole siihen koska ei kestä ulkoista turvattomuutta.” Turvallisuuden tunne on ihmisillä perustarve ja hieman riippuu millainen tausta ja luonne sekä geneettiset lähtökohdat on turvattomuuden kohtaamisesta.

Olisi olennaista pohtia sitä, että mitataanko arvoa sillä mitä tekee vai pelkästään sillä mitä on. Tommy puhui paljon siitä kuka olet ihmisenä ilman suorittamista, ilman tekemistä ja ilman tavoitteita. Mielestäni on tärkeää ja ihmisyyden kannalta mielenkiintoista keksittyä vain olemiseen ja olemisen arvostamiseen ja itsesi arvostamiseen sellaisena kuin olet ilman saavutuksiasi.

Yrittäjä kadottaa kyvyn suojata itseään koska häntä ei ole ilman saavutuksiaan. Yrittäjä saavuttaa ja tekee asioita ja mittaa omaa arvoaan tuon tekemisen kautta ja kadottaa samalla yhteyden itseen sellaisena kuin on.

Kun yrittäjän toimintaympäristö välistä muuttuu ja tulee epävarmuutta toiminnasta, mukaan astuu pelko. Aletaan olla epävarmoja ja pelko valtaa mielen. Siinä hetkessä yrittäjä usein lisää volyymia ja suorittaa vain lisää. Sitten yrittäjä suorittaa elämää ja kadottaa olemisen. Tuossa tilanteessa yrittäjä elää hädässä ja hän ohjautuu pelosta.

Kaikki tämä tapahtuu tiedostamatta ja sen vuoksi yrittäjä ei voi valita toisinkaan. Pelko ohjaa häntä toimimaan näin ja sen vuoksi yrittäjä lopulta väsyy. Yrittäjällä ei ole tuossa tilanteessa kykyä suojata itseään, väsymys paakkuuntuu kuin lumi lumipallon ympäri, joka kierii alaspäin rinnettä. Lopulta pallo on niin raskas ja kerää itseensä niin paljon lunta, että siitä tulee liian iso pala purtavaksi ja yrittäjä uupuu.

läsnäolemisentaito

Oletko läsnä?

Tommy pohti esityksessään myös väsymyksen ja uupumuksen eroa. Väsymys on normaali olotila, joka syntyy aina välistä. Siitä toipuu kun lepää. Uupumus ei hänestä katoa hetkessä, ihminen kadottaa siinä kyvyn suojata itseään ja ihminen hylkää itsensä eikä näe omaa tilaansa.

Uupumuksessa elävä ihminen ei itse huomaa tilaansa, siitä tulee osa normaalia olotilaa. Ihmisillä nykypäivänä on paljon paineita ja elämme oravanpyörässä. Mielenterveysongelmat ja uupumisesta johtuvat mielenterveysongelmat ovat iso syy esimerkiksi varhaisiän eläkkeelle siirtymisestä ja siitä syystä hyvinvointia pitää opiskella ja tutkia. Ihmisille on arvokkaampaa se mitä teemme kuin se mitä olemme.

Ehkä osittain elämänarvot ovat vääränlaiset, jos työ vie mukanaan niin että siihen uupuu. Kun jossain välissä seinä tulee vastaan, joutuu ihminen miettimään elämänarvonsa uudestaan. Usein kun henkilö on uupunut, hän tulkitsee sen huonoudeksi, koska ei pärjää eikä jaksa ja sen myötä iskee häpeä. Tommyn mukaan uupumuksessa oleva myös kieltää tilansa eikä näe sitä.

Yrittäjillä on usein suuri into ja halu tehdä asioita. Mikäli yrittäjällä ei ole kykyä suojata itseään ja elämänarvot perustuvat ulkoisiin vaatimuksiin, on kaikki syy uupua. Käytännössä uupunut ihminen ei rakasta itseään ja hylkää itsensä.

Jos on lapsena aika vain vaadittu eikö ole saanut epäonnistua ja on pitänyt aina suorittaa ja onnistua niin silloin oma ihmisarvo on vääristynyt ja se perustuu tekemiseen eikä siihen että kelpaat sellaisena kuin olet myös epäonnistumisen osalta.

Tommy kertoi esimerkin yrittäjästä, joka on menossa Moskovaan junalla, vaikka olisi halunnut mennä Roomaan. Häneltä uupuu kuitenkin halu ja kyky toimia. Hän ehkä jollain tasolla ymmärtää olevansa väärässä junassa mutta päätyy vain nukkumaan. Muut huomaavat tilanteen ja koittavat kertoa, mutta yrittäjä ei välitä vaan istuu siinä junassa, jossa istuu menossa väärään määränpäähän. Hän menee väärään suuntaan ja kieltää sen. Työstä voi tulla myös salainen suhde, joka pilaa suhteen puolisoon ja työstä tulee seinä puolisoiden välille. Lopulta voi olla, että jokin tilanne herättää yrittäjän. Puoliso uhkaa lähteä tai lapsi esittää tärkeän kysymyksen: miksi et ole koskaan läsnä. Siinä tilanteessa yrittäjä herää, pysäyttää junan ja etsii junan jolla pääsee oikeaan määränpäähän Roomaan.

shutterstock_242926426.jpg

Priorisointi alkaa siitä, että osaat sanoa EI

Koska monet yrittäjät elää suorittamisen oravanpyörässä ja pelosta käsin, menetämme kyvyn priorisoida ja sanoa EI. Yrittäjä ei tuolloin ole läsnä ja pelosta syntyy kiire ja hän tekee enemmän kaikkea, jonka varassa arvioi kaikkea ja samalla hän kadottaa itsensä ja hänelle tulee merkityksetön olo. Silloin yrittäjä juoksee yhä kovempaa.

Yrittäjä ajaa siis takaa sitä, mitä hän ei samalla tarvitse. Haluamme rauhaa, tasapainoa ja työn iloa, innokkuutta ja luovuttaa. Oravanpyörässä juostessamme oravanpyörä ei pyöri, jos lakkaamme itse liikkumasta. Kiire ei ole luonnon voima. Kiire ei tapahdu vaan me valitaan se omilla valinnoillamme. Oravanpyörässä elävä ei osaa sanoa EI, koska jos siellä kaatuu ja pysähtyy, syntyy kaaos ja konflikteja eikä pelosta käsin elävä yrittäjä halua kohdata konflikteja ja siispä hän juoksee yhä lujempaa tuossa oravanpyörässään.

Yrittäjät juoksevat usein unissaan oravanpyörää ja sitä syytetään, joka pysähtyy. Koska yrittäjä ei tuossa tilanteessa uskalla sanoa EI, hän lupaa asioita, joita ei pysty toteuttamaan sovitusti. Sen myötä asiakkaat eivät aina luota yrittäjään ja hänen häpeä lisääntyy yhä enemmän.

Tuossa tilanteessa yrittäjä on menettänyt kyvyn johdata itseään ja asiat johtavat häntä. Selviytymisestä tulee oleellisempaa kuin se mitä ja millä laadulla asioita tehdään. Kiire on sitä, että ihminen ei ole läsnä siinä mitä hän tekee. Kiire ei tarkoita sellaista tilannetta, että ihminen tekee paljon asioita.

Uupumuksessa yrittäjä luo itselleen loukun, johon itse napsahtaa kiinni. Asiakas myös aistii uupumuksen ja hän ei halua olla uupuneen lähellä.

Yrittäjän tärkein tehtävä on itse voida hyvin.

Asiat muuttuvat siinä hetkessä kun sinä itse olet itsesi tärkein huolenaihe. Tyypillisesti se tarkoittaa sitä, että omat arvot pitää luoda uusiksi. Yrittäjät ovat rohkeita. He uskaltavat ottaa riskejä, joita muut eivät ota ja samalla he tuntevat ehkä häpeää erilaisuudestaan ja siitä, että tekevät asioita niin rohkeasti. Tommy kertoi esimerkin, että yrittäjä on se henkilö, joka koskenlaskussa ottaa rohkeasti vaikean reitin koskessa, kaatuu, osuu kiviin. Silti hän elää, nauttii, nauraa ja iloitsee. Ne, jotka eivät ole yhtä rohkeita valitsevat polun rannalla, jossa he huutavat ohjeita koskenlaskijoille: ”miksi sen reitin valitsit, varo siellä on kivi, ethän noin voi tehdä…” mutta eivät silloin itse elä ja nauti vaan ainoastaan huutelevat ja kritisoivat heitä, jotka tekevät. Ja elävät.

Muuttuminen tapahtuu siinä tilanteessa kun kieltäytyminen muuttumisesta alkaa olla liian tuskallista. Muutos pelottaa ihmisiä ja niin sen kuuluukin olla. Sen vuoksi osa ihmisistä takertuu mieluummin siihen mikä on tuskallista ja aiheuttaa kärsimystä, koska silloin kuitenkin hallitaan tilanne. Tiedämme miltä meistä tuntuu, kun kärsimme ja voimme pahoin. Emme hallitse muutosta emmekä tiedä mitä muutoksesta seuraa. Se tekee ihmisestä haavoittuvan ja sen vuoksi muutoksen haluaminen on vaikeaa.

Jotta ihminen muuttuisi, tulisi hänen arvonsa muuttua. Muutumme vain siten että toimimme itse toisella tavalla. Toimimme toisella tavalla sitten kun toisella tavalla toimiminen tulee meille riittävän tärkeäksi. Ei riitä että tiedämme, että pitäisi muuttua. Pitäisi johtaa hyviin aikomuksiin ja sitten kun elämään. Ja samalla ihminen luo itselleen luvan toimia edelleen samalla tavalla kuin ennenkin, vaikka se aiheuttaisi pahoinvointia.

Todellinen teko syntyy kun haluamme, että se syntyy ja kun arvostamme muutosta. Kun motivaatio on riittävän suuri, olemme valmiita muutokseen ja usein se tilanne tulee vasta rankemman polun kautta ja kun se seinä viimein tulee vastaan ja pysäyttää. Kuitenkin aina ainoa paikka, jossa muutos voi alkaa, on NYT.

Ihminen voi ainoastaan aina muuttua nyt, tässä hetkessä. Uupumuksen lopettaminenkin on mahdollista nyt. Ei huomenna tai sitten kun. Vaan nyt.

Hyvät aikomukset muuttaa teoiksi se, että ihminen valitsee toisin ja käytös muuttuu siinä hetkessä kun kärsimystä on liikaa. Kun muutoksesta kieltäytyminen on liian tuskallista. Sen vuoksi tarvitsemmekin kärsimystä ja tuskaa, koska ne muuttavat meidän arvoja ja kehitymme ja kohtaamme itsemme aina vain syvemmältä tasolta.

Jos yrittäjä on ponnistellut uupumuksen kanssa ja koittaa hallita sitä niin muutos tapahtuu, kun ihminen nöyrtyy ja tunnistaa että on itse saattanut itsensä siihen tilaan. Hän ei ole ihmisenä kelvoton tai huono vaan elämä ajoi syvään oppimisprosessiin, jossa ihmisen tulisi katsoa itseään syvemmältä.

Kärsimys ei säre ihmistä vaan murtaa. Kärsimys tulee koska se haluaa opettaa ja sillä on aina rakkaudelliset kasvot ja ihminen lakkaa vastustamasta kärsimystä.

hyvinvointi.jpg

Tärkeintä ei ole sitä mitä teet vaan kuka olet.

Luovu siihen mihin olet takertunut.

Yritys rakentuu usein yrittäjän persoonan ympärille ja kaiken lähtökohta on yrittäjä itse ja yrittäjä on tärkeämpi kuin yritys. Sinun tulisi olla enemmän kiinnostunut siitä, miten sinä voit ihmisenä kuin että miten yritykselläsi sujuu.

Yrittäjän tärkein tehtävä on rakastaa itseään

Itsensä rakastaminen tarkoittaa käytännön valintoja. Kun suunnittelee ajankäyttöä ja kalenteriin pitää jättää tyhjää tilaa ja huokoisuutta ja tilaa palautumiselle ja itselle tärkeille asioille. Yrittäjällä tulisi olla tilaa sille, että hänellä on levollinen olo ja hän ehtii olla läsnä.

Itsensä tunteminen on tiedostamista itsestä.

Tommy puhui siitä, että yrittäjän tulisi tiedostaa oman ego, joka on omahyväinen ja kontrolloi ja on kyvytön olla läsnä tässä hetkessä. Esimerkiksi esiintymisen pelko on pelkoa siitä, että et riitä ja paljastut ja se tuo mukanaan häpeää. Usein kaikki pelko poistuu, kun ego poistuu. Läsnäolon tilaan pääsee, kun on rohkeus menettää kontrolli ja ihminen on läsnä itsessään.

Itsensä rakastamisen opettelu alkaa siitä, että on rehellinen itselleen ja kertoo ettei ole tähän mennessä rakastanut itseään.

Tee intohimolla ja palvelemalla asenteella äläkä muuten kuin lisäämällä asiakkaan hyvinvointia. Unohda menestymisen pakko ja luovu menestymisestä.

Tommy sanoi: “Saat sen mistä olet valmis luopumaan.” Kun taas melko useat business valmentajat sanovat: saat sen mitä haluat ja halua sitä mitä saat. Olen lukenut paljon tämän tyyppisiä kirjoja ja erilaisia teitä menestykseen. Olen ihmetellyt sitä, että useassakin klassikkoteoksessa puhutaan paljon Jumalasta ja uskomisesta ja siitä, että jumala liittyy jollakin tavalla yrittäjänä pärjäämiseen. Miksi maailman menestyneimmissä teoksissa aina vain palataan uskontoon? Miksi uskonto myy?

Tyypillisesti uupunut yrittäjä aloittaa jossain vaiheessa alusta. Hän keksii uudestaan miksi yritys on olemassa ja löytää alkuperäisen identiteetin ja lähtee uudestaan siitä mistä alun perin lähti. Olisi tärkeää olla se joka on, läsnä läheisilleen, eikä määritellä itseään työn ja tulosten mukaan.

Tommy Hellsten puhui myös siitä, että pelko vähenee kun löytyy yhteys läheiseen ihmiseen sekä myös itseen. Kun pelko vähenee, niin tekemiseen tulee levollisuus ja sen myötä uudelleen innovatiivisuus, luovuus ja rohkeus.

Yrittäjien on haastavinta varmasti usein luopua siitä, että haluaa suorittaa, saavuttaa ja asettaa tavoitteita. Tommya kuunnellessani huomasin, että kirjani Opi sanomaan EI töissä sopii hyvin tueksi tällaiseen aiheeseen. Tärkeintä olisi toimia omista sisimmistä toiveista käsin. Kun olen lukenut paljon yritysvalmentajien teoksia, olen huomannut niiden ohjaavan yrittäjää tiettyyn suuntaan: ”näin saavutat enemmän” ”neljän tunnin työviikko” ”näin saat lisää vaikutusvaltaa” ”näin tulet rikkaaksi” ”näin löydät sisäisen rauhan” ”läsnäolemisen taito”. Uskon itse siihen, että ihmisellä on kaikki tarvittava tieto oman elämänsä elämiseen ja kirjoista tulisi ammentaa inspiraatiota, ideoita mutta kuitenkin luottaa omaan sisäiseen ääneen eikä ostaa ajatuksia sellaisenaan kuin niitä myydään. Siispä jokaisen yrittäjän on itse määriteltävä omat arvot, oma ajatuksensa siitä mitä hänelle tarkoittaa läsnäolo, miksi ja miten hän haluaa elää omaa yrittäjän polkuaan. Kaikille meistä on siitä huolimatta iloa siitä, että yrittäjät voivat hyvin.

Mielestäni jokaisella on se omanlaisensa tarina kuljettavanaan yrittäjänä. Jokin kaava siinä tosin näyttää olevan, että polun vaiheet ovat pitkälle samanlaisia vaikkakin samalla täysin omanlaisiaan. Mikäli haluaa olla hyvinvoiva yrittäjä, pitää ensisijaisesti rakastaa itseään ja sen myötä hyvinvointi tulee kuin itsestään. Lisäksi on hyvä harjoitella sitä, että sanoo egolle EI, keskittyy nyt hetkeen ja on kiitollinen siitä mitä on.


Lue lisää hyvinvoinnista tästä.

johtaminen.jpg
Heidi AlamikkeläComment