Valokki Design. Yrityksesi graafikko.
Markkinointimateriaalit nopeasti ja helposti.

Valokki Design | Blogikirjoituksia yrittäjyydestä ja graafikon työstä

Stressitön yrittäjä

Valtaosa yrittäjistä kokee kiirettä, painetta ja olo on kuin sammuttelisi tulipaloja toisensa perään. Stressi sairastuttaa yhä useampia mitä monimutkaisempiin sairauksiin niin fyysisesti kuin henkisesti. Miten stressi selätetään?

Kiire on tunne. On tutkittu, että ihmiset kenellä on stressiä kokevat itsensä tärkeäksi, tunne kiireestä iskee kun ajattelee olevansa korvaamaton ja kun tehtävää työtä on enemmän kuin kalenteriin oikeasti mahtuisi. Olisikin olemassa jokin kaava, jota seuraamalla ihmiset eivät kokisi stressiä vaan levollista työntäyteistä elämää.

Stressillä tarkoitetaan tilannetta, jossa ihmiseen kohdistuu niin paljon haasteita ja vaatimuksia, että sopeutumiseen käytettävissä olevat voimavarat ovat tiukoilla tai ylittyvät. Monet tutkijat uskovat, että miltei mikä tahansa myönteinen tai kielteinen muutos voi vaikuttaa yksilöön stressaavasti. Mikään ärsyke ei sinänsä stressaa, vaan reaktio riippuu paljon yksilön vastustus- ja sietokyvystä, erityisesti näkökulmista ja asenteista. Filosofi Epiktetos sanoi: "Eivät asiat sinänsä vaivaa meitä, vaan meidän käsityksemme niistä."

Kaikki stressi ei ole haitallista. Keskeistä on, onko stressi tilapäistä vai jatkuvaa. Määräaikaista stressiä ihminen kestää paljon paremmin. Lyhytaikainen stressi ei yleensä aiheuta ongelmia – se saa ihmiset tekemään parhaansa. Pitkäaikainen stressi voi olla monin tavoin vaarallista.

Stressin aiheuttajia työelämässä voivat olla mm. työn hallinnan puute, kohtuuttomat vaatimukset, tuen puute, ihmissuhdeongelmat, kiusaaminen, epäoikeudenmukaisuus, epäreilu kohtelu, arvostuksen tai vastavuoroisuuden puute, epämääräinen työnjako ja syyllisyys tekemättömistä töistä.”  (Lähde: https://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00976)

 

Miten stressi selätetään?

Usein neuvotaan asioita, jotka vaikuttavat siltä että on helppo tie onneen. Stressiä kokeva ihminen lähtee juuri usein nopeasti mukaan niihin asioihin, jotka lupaavat helpotusta hetkessä. On olemassa keinoja purkaa stressiä, kuten liikunta, luonto, taide, musiikki. On kuitenkin olemassa myös kokonaan toinen vaihtoehto: elämä, joka on sitä mitä haluat.

Stressitöntä elämää on turha havitella ja stressin selättämisessä onkin kyse stressin hyötyihin keskittymisestä. Stressillä on hyvät puolet ja stressi auttaa meitä usein saavuttamaan ennen näkemättömiä asioita. Onko sinulla ollut koskaan tilanne, että olet tuntenut stressiä jostain valtavasta työurakasta? Olet lykännyt aloittamista viikko toisensa perään ja stressaantunut yhä vain lisää. Sitten määräaika lähestyy ja saatkin koko työurakan tehtyä alle kahdessa tunnissa. Se olisiko niin ollut ilman edeltävää stressiä on mahdotonta sanoa.

Siispä voidaan keskittyä stressin tuomiin hyviin vaikutuksiin. Wisconsonin yliopistossa tehtyyn tutkimukseen osallistui 30 0000 amerikkaliasta. Ne jotka ajattelivat stressin olevan heille haitallista kärsivät 43 % kohonneesta riskistä ennenaikaiseen kuolemaan. Ne ihmiset jotka uskoivat, että stressi on heille hyödyllistä, eivät kärsineet ennenaikaisen kuoleman riskistä.

Harvardin yliopistossa on tutkittu, että ilmeisesti ero johtuu siitä, että ne jotka pystyvät tuntemaan mielihyvää stressistä ovat ikäänkuin immuuneja stressin vaikutukselle. Mielihyvän seurauksen aivojen  erittämä oksitosiini suojaa meitä stressin haitallisilta vaikutuksilta. Oksitosiini on hormoni, joka tekee meistä sosiaalisia. Sitä kutsutaan muun muassa ”läheisyyshormoniksi”ja se lisää haluamme vastaanottaa ja antaa apua.

 

Miten voit välttyä tulipalojen sammutteluilta ja siltä, että reagoit jatkuvasti maailman tarpeisiin?

Paras keino on ottaa hallinnan tunne käyttöön. Kun voit vaikuttaa, päättää ja hallita ne asiat, joita teet, stressi vähenee. Kun keskityt niihin asioihin, joihin voit vaikuttaa ja joita haluat saavuttaa, saat enemmän aikaan. Keskity siihen mitä haluat, älä siihen mitä pelkäät. Stressi aiheutuu usein siitä, että huomio kohdistuu väärään asiaan. Kun laitat 5 % ajatuksistasi pelkoihin ja keskityt 95 % ratkaisuihin, saavutat elämän jossa on tilaa hengittää.

Kun saavutat asioita, joiden kautta elät jatkuvassa flow tilassa ja ymmärrät että on aina olemassa kiireelliseltä vaikuttavia tehtäviä. Mutta kun lakkaat reagoimasta ympäristöösi ja keskityt siihen mitä itse haluat saavutat enemmän sellaisia asioita, joita haluat elämääsi.

Voit käyttää 10 minuuttia ensin kirjoittaaksesi mitä haluat. Mitä todellisesti haluat saavuttaa elämässäsi? Käytä myös 3-5 minuuttia siihen miksi sinun pitää ottaa haltuun kyky sanoa kyllä ja EI. Kun ymmärrät, että ajanhallinta on sinun käsissäsi ja riippuvainen siitä mille asioille sanot kyllä ja mille ei, saat elämäsi ja ajan haltuun.