Valokki Design. Yrityksesi graafikko.
Saamme markkinoinnin maistumaan ja yrityksesi loistamaan!

Valokki Design | Blogikirjoituksia yrittäjyydestä ja graafikon työstä

Kun yrittäjän jaksaminen loppuu

Äärimmäisen hyvän energian ja soljuvan flow-tilan äärellä on turvallista palata tunnelmiin, jossa on ollut aikoja kun yrittäjänä ei jaksakaan. Matkani yksinyrittäjänä ei ole ollut helppo ja mukaan on mahtunut tunteita ja kokemuksia laidasta toiseen. Jaan tämän tarinani siinä uskossa, että se valaisee sinuakin. 

Oli vuosi 2014 toukokuu kun päätin ryhtyä toista kertaa kokopäiväiseksi yrittäjäksi. Tuosta hetkestä on nyt neljä vuotta ja huh, millainen matka se on ollut jo nyt! Yrittäjyyttä takana jo yhteensä eri yrityksissä kymmenen vuotta, mutta se että olen yksinyrittäjänä edelleen lienee monelta osalta ihme. 

Yrittäjätaipaleeni Valokissa alkoi erinomaisesti. Ei mennyt edes kuukautta kun olin täysin työllistetty ja asiakkaita riitti ja tulevaisuus näytti valoisalta. Siinä vaiheessa oli myös kotijoukko tukemassa minua yrittäjyydessäni ja sain mahdollisuuden yhdistää yrittäjyyden lapsipuolen hoitamiseen. Varsinaisesti työ ei missään vaiheessa ole minua uuvuttanut vaan elämä toi mukanaan yllättäviä tilanteita ja avoeron myötä olinkin yksin asuntolainan ja muiden asioiden kanssa. 

Usein puhutaan siitä miten yrittäjällä on tärkeää olla perhe tukena yrittäjyydessä ja myös siitä kun niin ei olekaan vaan kotoa ei saa tukea yrittäjyyteen. Mutta millaista on olla yrittäjänä täysin yksin, ilman perhettä ja tukea? Mistä yrittäjä ammentaa voimia kun ne loppuvat? 

Totaalinen pysähdys tuli avoeron myötä kun ymmärsin että en myöskään enää ole äitipuoli. Lapsettomuuden kokeneena ja lapsettomuushoitoja läpikäyneenä se pysähdytti täysin ja lamaannuin sängyn pohjalle. Ajatuksissani pyörivät negatiiviset ajatusmallit ja itseluottamus oli kadonnut. Tiedän miltä tuntuu kun ei jaksa nousta aamulla ja ei löydä enää ratkaisua omaan jaksamiseen. Kun tietää, että ei jaksa ja siten ei myöskään tule liikevaihtoa ja pelot selviytymisestä kasvaa. 

Tuossa tilanteessa piti pysähtyä. Tein vaihtoehtoisia suunnitelmia: palkkatyöt, yrittäjyys, työttömyys. Mitä ne konkreettisesti minulle merkitsevät ja mikä on oma tahtotilani? Jälleen kerran lähdin miettimään olemassaoloni syitä ja miksi haluan olla yrittäjä. 

Minulla oli valtava halu auttaa yrittäjiä onnellisuudessa ja tasapainoisen elämän löytämisessä, samalla kun sitä ei ollut itsellä enää juuri lainkaan mutta jossain syvällä sisällä tunsin, että minulla on jokin muu tarkoitus tässä kuin tehdä lapsia ja elää ”normaalia” länsimaalaista idylliä. 

Mitä konkreettisesti lähdin tekemään kun voimat olivat loppuneet? 

  • hankin apua, työnohjausta
  • hankin apua, alihankkijoita, jotka hoitivat osan töistäni
  • hankin apua, valmentajan
  • hankin apua, tilitoimiston asiantuntijan kanssa pohdimme tilannetta realistisesti ja poistimme omat pelkoni 
  • hankin apua, kävin asiakkaiden kanssa läpi aikatauluja ja sovin uusiksi työn toteuttamisen tapoja 
  • hankin inspiraatiota, lähdin kouluttautumaan life coachiksi ja personal traineriksi
  • asetin oman palautumisen numero 1:ksi: söin, liikuin ja nukuin
  • tein muutoksia heräämiseen, muutin totuttua kaaviota. Aamulla ensimmäinen tehtäväni oli astua ulos pakkaseen ja pyörähtää lumihangessa. 
  • sain palautetta: minut valittiin mm. vuoden yksinyrittäjäksi vuonna 2017 ja pyysin aktiivisesti asiakkailtani palautetta tekemistäni töistä ja siten sain taas uskoa itseeni

Vuoden 2014 alkuvuoden hetkestä alkoi valtava kasvutarina ja päädyin muuttamaan elämässäni energiatasoani. Kun energiataso on hyvä, sujuu ajatukset ja työt paremmin. Ymmärsin, että kalenteriin on tultava tilaa levolle, ajattelulle ja olemiselle ilman menoja. Opin sanomaan EI.

EI:n sanomisesta tuli minulle niin tärkeä väline jaksamisessa ja työn- ja elämänhallinnassa, että päädyin kirjoittamaan kirjan: Opi sanomaan EI, aseta itsellesi rajat ja voi hyvin! Kirjassa on harjoituksia, jotka auttavat ketä tahansa oivaltamaan millä tavoin voi jaksaa vaikka elämä muuten potkisi päähän. 

Kirjan kirjoittamisen jälkeen elämässäni on ollut suurta valoa. Tosiasia on, että yrittäjillä tapahtuu aina elämässä ylä- ja alamäkiä. Koskaan ei voi tietää mikä mäki on seuraavaksi tulossa ja sen vuoksi on tärkeä oppia huolehtimaan siitä, että alamäet eivät vie voimia kokonaan. Suurin tekijä siinä on selkeä kirkastus sen osalta, miksi teet sitä mitä teet. Seuraava vaihe on muuttaa totuttua ajatusta ja tunnetilaa, siinä auttaa erinomaisesti liikkeen yhdistäminen muuttamaan tunnetilaa toiseksi. Kolmas vaihe on muuttaa merkitystä ja kasvattaa vipuvoimaa. Kun huomaat sanovasi: ”minusta ei ole tähän, epäonnistun varmasti, en jaksa, en osaa, minulle aina….” sinun tulee pysäyttää itsesi ja muuttaa nuo sanat toisiksi. 

Yrittäjänä selviytymistä voi verrata huippu-urheilijan uraan. Useat lähipiirissäni työskentelevät yrittäjät stressaantuvat ja uupuvat usein tilanteissa, joissa he ovat valintojen äärellä: ”mihin suuntaan mennä. Mistä saada uusia asiakkaita. Miten muut tekevät ja miksi minä en osaa. Ei ole aikaa riittävästi eikä ole selkeää mihin suuntaan pitäisi keskittyä.” Tilanteissa kun huolet ja päättämättömyys valtaa mielen, pitää kirkastaa ajatuksiaan.  

Epävarmuus on suurin esteesi pärjätä yrittäjänä ja pelot kuten yksin jääminen tai riittämättömyys saattavat estää sinua nousemasta uudelle tasolle. Kuinka moni huippu-urheilija voittaa kisat, jos ennen kisoja ajattelee: "Minusta ei ole tähän. Epäonnistun varmasti. Entä jos kuolen." Voittamaan lähdetään kirkkaalla visiolla: miksi, miten ja millä energialla voitan. 

Yritä intohimolla.