Valokki Design. Yrityksesi graafikko.
Saamme markkinoinnin maistumaan ja yrityksesi loistamaan!

Valokki Design | Blogikirjoituksia yrittäjyydestä ja graafikon työstä

Voiko squarespacella rakentaa kaksikielisen sivuston?

Usein squarespace hylätään työkaluna, koska sinne ei ole mahdollista rakentaa sivustoa useammalla kielellä. Nyt tämä huoli on kuitenkin jo vanhentunut, sillä squarespace mahdollistaa myös kaksikielisen sivuston rakentamisen!

Toisinaan ratkaisuna voi olla kaksi rinnakkaista sivustoa, eli käytetään www.esimerkkisivu.fi ja www.esimerkkisivu.com sivustoja rinnakkain oman domainin kautta ja rakennetaan sisällöt kahdelle eri sivustolle. Tämä ei käytännössä lopulta ylläpidon kannalta ole sen vaikeampaa kuin se, että sivustot rakennetaan saman domainin alle kahdella eri kielellä. Itse tekeminen on kuitenkin työläämpää, sillä sivustot pitää silloin luoda omina sivuinaan ja kopiointi ei ole mahdollista muuta kuin tyylien osalta.


Miten tehdään kaksikielinen sivusto?

Tämä vaatii jo hieman perehtyneisyyttä squarespaceen ja osaamista. Ohjeet englanniksi löydät täältä: https://support.squarespace.com/hc/en-us/articles/205809778-Creating-a-multilingual-site-in-Squarespace

Parasta on aloittaa siitä, että valitsee oikean teeman sivustolle. Itse olen käyttänyt Brine -perheen templateja ja sitten olen luonut ensin suomenkieliset sivut ja sisällöt sivustoon päänavigaatioon. Englanninkielinen sivusto rakennetaan linkkien avulla kohtaan secondary navigation ja sen saa piilotettua oikean koodinpätkän avulla suomenkielisiltä sivuilta ja taas kun ollaan englanninkielisellä sivulla, piilotetaan suomenkielinen menu.

Sivusto rakennetaan siten, että itse sisältöosiot ovat kohdassa not linked ja navigaatioihin tulee ainoastaan linkit varsinaisiin pääsivuihin. Jokaiseen sisältösivuun asetetaan koodinpätkä sivuston asetuksiin kohdassa Advanced, suomalaisille oma koodi ja englanninkielisille oma koodinpätkä.

On tärkeää muistaa asettaa oikeat url-osoitteet kaikille kielille ja tarkistaa myös SEO -asetukset molemmista kieliversioista.

Muista myös, että tapoja tehdä on monia ja eri templatet ja sivustorakenteet toimivat erilailla. Perehdy ensin siis templaten tarjoamiin mahdollisuuksiin ja googlaa miten kyseiselle templatelle on rakennettu kaksikielisiä sivustoja. Ja jos olet koodari löytyy myös useampia mahdollisuuksia räätälöidä monikielinen sivusto myös squarespacella!