Valokki Design. Yrityksesi graafikko.
Saamme markkinoinnin maistumaan ja yrityksesi loistamaan!

Valokki Design | Blogikirjoituksia yrittäjyydestä ja graafikon työstä

Kohti keskittymistä

Ajanhallinnan haaste on usein se, että olemme kuin matkustajia moottoripyörän kyydissä. Oletko koskaan ollut kyydissä kun toinen ajaa ja valitsee suunnan? Kuljettaja ajaa hieman nopeammin kuin itse toivoisit. Eri suuntaan kuin haluat. Koitat huutaa radioyhteyden kautta, että haluaisit mennä toista reittiä, mutta kuljettaja ei kuule vaan ajaa yhä kovempaa. Sinusta tuntuu, että tipahdat kyydistä.

Vauhdin huumassa ei usein huomaa lopulta, että kuka ohjaa. Kiireessä huomiokyky murenee ja ryhdymme olemaan kyytiläisiä, jotka vain reagoivat ohjaajan päätöksiin.

Ajanhallinnassa on kyse siitä, että opettelet itse ohjaamaan moottoripyörää. Edelleen tiellesi tulee muita kuljettajia, töyssyjä, mutkia, mäkiä, yllättäviä tilanteita, kauniita auringonnousuja ja pelottavia rekkoja. Siitä huolimatta voit kuljettajana itse päättää vauhdin, suunnan, taukopaikat. Otat haltuun itsesi ja keskityt siihen, minne olet menossa.

Mikäli ajatellaan ajanhallintaa keinona, jossa sinä olet kuljettaja ja teet päätöksiä sen mukaan mihin haluat keskittyä, pitää myös tarkkailla kykyäsi tehdä päätöksiä. Kirjoitin kirjassani ”Opi sanomaan EI, aseta itsellesi rajat ja voi hyvin”, että päätökset tulevat kuin hikka. Päätökset ovat aina sinun paras arvaus siitä mikä on oikea tie.

Usein kerromme itsellemme tarinaa siitä, että teimme päätöksen intuitiolla. ”Tiesin, että tämä on oikea ratkaisu”, ”siinä hetkessä tuli vahva tunne siitä, että tämä on oikein”. Lopulta et voi kuitenkaan tietää, olisiko se toinen ratkaisu ollut aivan yhtä oikea. Kun päästämme irti siitä, että voimme täysin hallita elämäämme ja suostumme olemaan matkustajiakin välistä, voimme yllättyä elämässämme ja voimme oppia luottamaan siihen, että riippumatta siitä mitä tulee eteen, se on aina sinun matkallasi tärkeä kohta.

Maailman monimutkaisuudesta huolimatta voidaan yksinkertaistaa asioita sillä, että teet itsellesi tärkeitä päätöksiä sen osalta minne elämässäsi haluat kulkea. Otat ohjaajan roolin, opettelet ajamaan moottoripyörälläsi niin taitavasti, että mitä yllättävämmätkin tilanteet eivät estä sinua kulkemasta siihen suntaan, minne olet päättänyt mennä. Nöyrästi voit kuitenkin myös tiedostaa sen, että toisinaan elämässä käy niin, että tuleekin juna, joka ohjaa sinut aivan toiselle polulle kuin minne olit itse tietoisesti päättänyt mennä.

Useimmiten päädyt jälkikäteen kuitenkin kertomaan itsellesi tarinaa siitä, kuinka juuri se hetki oli merkittävä ja tärkeä matkasi varrella ja juuri niin oli tarkoituskin mennä.

Olitpa sitten johtaja tai yrittäjä tai kuka vain ihminen, niin ottamalla haltuun päätöksentekoon liittyvät impulssit, harhat, pelot, uskomukset ja kiinnität jatkuvasti huomion vain siihen, mikä olikaan tavoitteesi, pääset parempiin lopputuloksiin ja huomaat hiljalleen myös aikaa löytyvän juuri siihen, johon olet päättänyt keskittyä