Valokki Design. Yrityksesi graafikko.
Saamme markkinoinnin maistumaan ja yrityksesi loistamaan!

Valokki Design | Blogikirjoituksia yrittäjyydestä ja graafikon työstä

Nykyajan digitaalinen yrittäjäystäväni

Rakas veljenpoikani 5 vuotta maalaili tulevaa: ”kun olen iso, en aja autoa. Robotti ajaa autoani. Sanon sille vain että ”mummolaan” ja pian autoni ja minä olemme mummolassa.

Maailma muuttuu ja niin muutut sinäkin, halusit tai et. Totuus on, että diginatiivit tulevat. Robotiikka, automatisaatio ja digitalisaatio vievät tulevaisuudessa työpaikkoja. Työpaikkoja myös syntyy uusiin tarpeisiin ja niissä tarvitaan rohkeutta, luovuutta. Työelämään astuvat jo lapsena kännykän ja tietokoneen kanssa saaneet rohkeat viestijät.

Pystytkö tässä mukana? Olen keskustellut viime aikoina suurtenkin yritysten kanssa videobloggaamisesta, videoiden tekemisestä, sosiaalisen median murroksesta. Sosiaalinen media kanavana on tullut ehkä jäädäkseen, mutta sisällöt muuttuvat ja seuraajat ovat yhä kriittisempiä. Pönötysvideoita ei enää jakseta katsoa, halutaan aitoutta, uutta, innostusta, intohimoa. Halutaan työskennellä mistä vain, digitaalisesti etänä. Halutaan palvella maailmaa, auttaa, antaa, työskennellä intohimojen parissa.

Henkilöbrändit syntyivät sometuksen mukana. Ajateltiin, että teollistumisen aikana syntynyt tarve brändätä tuotteita ja palveluita siirtyy suoraan ihmisten brändäämiseen. Aletaan myymään itseämme samoin kuin tuotteita ja palveluita. Opettelemme olemaan esillä videoilla, somessa, linkedinissä. Kunnes yksi päivä törmäämme ihmisiin, jotka tekevät sitä luonnostaan. Ilman koulutusta, ilman opettelua. He syntyvät siihen.

Voit valita tien, jossa pysyt pois kaikesta. Et käytä mitään sosiaalisen median kanavaa. Voit aina silloin perustella päätöksesi olla ryhtymättä ja uskaltamatta: ”en usko sosiaalisen median tuovan minulle mitään muuta kuin ajanhukkaa”. Pysähdy hetki miettimään, onko se oikea syysi vai pelkosi luoma selitys?

Voit myös valita tien, jossa ulkoistat koko asian. ”Ei minun tarvitse itse osata. En ole näyttelijä enkä alan asiantuntija. Haluan vain, että yritykseni on mukana tässä some-aikakaudessa, ostan hyvät videot ja ihmiset jakamaan niitä.

Tai voit valita tien, jossa olet edelläkävijä: ”Harjoittelen diginatiiviksi. Otan työkaluja käyttöön ja katson mihin niistä on. Harjoittelen, epäonnistun, kokeilen, välistä onnistun. Heitän pelkoni romukoppaan, alistun itseni nolaamiselle ja saatan onnistua.”

Kukaan meistähän ei tiedä miten maailma tulee muuttumaan. Kukaan ei voi antaa vastausta siihen, mikä tie olisi se oikea. Suosittelen kuitenkin pysymään mukana ajan hengessä ja olemaan rohkea sekä luova. Vain se tie vie tuloksiin, joita et ole ennen saanut. Hyvä valmentaja toki voi auttaa sinua olemaan rohkeampi ja luovempi ja voi sparrata sinut paremmaksi esiintyjäksi.