Valokki Design. Yrityksesi graafikko.
Markkinointimateriaalit nopeasti ja helposti.

Valokki Design | Blogikirjoituksia yrittäjyydestä ja graafikon työstä

Markkinoinnin vuosikello

Tämä kirjoitus on julkaistu aiemmin, mutta päivitin sitä hieman vastaamaan tätä päivää. Kirjoitus on ollut suosituin blogitekstini.

Miten pienyritys voi hyötyä markkinointisuunnitelmasta ja vuosikellosta? Miksi ne kannattaa tehdä ja mitä niihin kannattaa sisällyttää? Markkinointi kannattaa siksi, että yrityksesi näkyy ja ostajat tietävät, että yrityksesi on olemassa. Markkinoinnin tarkoitus on yleensä lisätä myyntiä, kannattavuutta, kiinnostavuutta tai esimerkiksi olla houkutteleva kumppani työntekijöille, yhteistyökumppaneille jne.

Teen itse yrittäjänä markkinointiani yrityksille. Yritykselläni ei juurikaan ole sesonkiluonteista toimintaa tai tapahtumia, joita tulisi markkinoida vaan markkinoinnin lähtökohtina ovat tunnettavuuden lisääminen, asiakkaiden suuntaan viestiminen ja myynti.


Mitä markkinointisuunnitelmaan kannattaa sisällyttää?

1. Tavoite– mikä on markkinointisi tavoite? Onko se lisätä yrityksen tunnettavuutta, lisätä myyntiä, lisätä jonkin tietyn tuotteen myyntiä, saada lisää työntekijöitä vai jokin muu? Tavoitteita voi olla useampia, tärkeintä on että pidät ne selkeänä mielessä ja pyrit markkinoinnillasi näitä tavoitteita kohti.

2. Kohderyhmä– määrittele markkinointisi kohderyhmä tarkasti. Onko se yritys, jolle yrität myydä palveluitasi? Onko se esimerkiksi opiskelijat, potentiaaliset työntekijät, rahoittaja vai kuka? Jos se on yritys, millainen yritys? Mitä tarkemmin pystyt määrittelemään kohderyhmäsi, sen parempi. Mieti vaikka tilannetta, jossa päätät lähteä riekkometsälle. Onko järkevää vain lähteä johonkin metsään haulikon kanssa ampumaan satunnaisesti vai määrittelisitkö ensin vaikka missä metsässä riekot liikkuvat? Mistä ne pitävät ja missä voisit niihin törmätä? Mihin vuodenaikaan, mihin kellonaikaan jne. ja tarkista myös onko kivääriä parempi ase haulikko? Pitää siis olla tiedossa oikeat ajankohdat, paikat, välineet ja ottaa huomioon muuttuvat tekijät. Olen itse määritellyt kohderyhmät palveluittain melko tarkasti yritykselleni. Ostajana on aina yritys, mutta ajattelen että ostajana on ihminen. Millainen ihminen hyötyisi palveluistani ja miksi? Mistä tämä ihminen on kiinnostunut? Mitä hän harrastaa, missä liikkuu? Mikä saisi huomion heräämään hänessä?

3. Kohderyhmän analysointi – tämä on tärkeää kun halutaan saavuttaa tuloksia markkinoinnissa. Mitä tarkempi kuvaus, sen todennäköisemmin markkinointisi onnistuu. Tarkoitus ei ole markkinoida tuotetta tai palvelua kaikille mahdollisille potentiaalisille ostajille. Onko markkinointisi suunnattu uusille vai nykyisille asiakkaille? Onko sinulla kanta-asiakkaita? On mietittävä tietynlainen kohderyhmä, joka voisi kiinnostua yrityksestäsi. Olen itse määritellyt ostajan luonteen, iän, kiinnostuksen kohteet jne esimerkiksi näin: graafikon palveluita ostaa Ville, joka on 35 –vuotias dynaaminen myyntipäällikkö. Hän on kiireinen ja haluaa keskittyä olennaiseen. Hän osaa delegoida, on impulsiivinen ja kehityshaluinen. Hän haluaa, että hänen yrityksensä menestyy ja kasvaa ja tuloksia tulee nopeasti. Ville on luonteeltaan joustava, rento ja hänen ydinongelmansa on ajan riittämättömyys. Ville arvostaa vapaa-aikaansa eikä halua työskennellä pikkuasioiden kanssa. Sitten olen lisäksi määritellyt missä tämä ostaja-Ville vapaa-aikana liikkuu, mistä hän on kiinnostunut ja miten voisin hänet tavoittaa ja mistä asiasta hän voisi olla kiinnostunut yrityksessäni – miten hyödytän häntä?

4. Markkinoinnin kanavat – kanavina voi olla esimerkiksi nettisivut, blogi, facebook, instagram, google mainonta, lehtimainonta, tv-mainonta, radiomainonta jne. Pohdi kanavat kohderyhmäsi kannalta. Missä he liikkuvat ja missä he voisivat törmätä markkinointiisi ja minkä ongelman ratkaiset heille?

5. Markkinoinnin välineet – nettisivut, käyntikortit, lomakkeet, toimiston sijainti, sisustus, tuoksut, musiikki, työasut, logo, ilme jne. Miten nämä näkyvät ja viestivätkö ne niitä asioita, joita haluat? Onko kaikki ajan tasalla ja yhtenevät? Millaiset markkinointimateriaalit on käytössäsi, hyödyntääkö ne kohderyhmääsi?

6. Markkinoinnin kustannukset– mikä sinulla on budjetti? Miten jaat sen koko vuodelle? Esimerkkinä on määritellä kokonaisbudjetti ja jakaa se per käytettävä mediakanava. Pohdi myös omalle työajallesi jokin hinta. Kannattaako markkinointia tehdä itse vai ulkoistaa se?

7. Markkinoinnin resurssit – kuka tekee, mitä tekee ja millä ehdoilla? Mitä tavoitteita resursseille asetetaan? Suunnitelmallisuus on tärkeää ja se auttaa markkinoimaan tasaisesti ja jakamaan resurssit oikeisiin paikkoihin. Aloita aina ajoissa ja toteuta markkinointia suunnitelmallisesti, mutta muista myös hetkessä oleminen ja pidä jatkuvasti tuntosarvet valppaana. Jos olet tehnyt koko vuodelle suunnitelman, muista seurata, analysoida ja muuttaa sitä tarpeen mukaan. Suunnitelma ei ole kiveen hakattu vaan nykyajassa on oltava jatkuvasti hereillä sen suhteen, mitä uusia kanavia ja välineitä tulee käyttöön ja miten markkinointiisi reagoidaan.

8. Markkinoinnin analysointi ja kehitys– tärkein osa markkinointia on kyetä mittaamaan sitä. Katso mikä toimii ja mikä ei. Millaisia määrällisiä tavoitteita markkinoinnissasi on, esimerkiksi nettisivujen kävijämäärä, yhteydenottojen määrä, myynnin seuranta jne. Toteutuvatko tavoitteet, mitkä kanavat toimivat hyvin ja mitkä ei? Analysointi on jatkuvaa ja määrittelee paljon myös vuoden markkinointisuunnitelmaa, sillä kun siellä huomataan muutostarpeita analysoinnin perusteella, ne on myös tehtävä jotta tavoitteisiin päästään.

Nykyisin digimarkkinointi mahdollistaa jatkuvan analysoinnin ja sen mukaan myös muutosten tekemisen tarpeen tullen. Kokeile mikä toimii ja jos jokin ei toimi, tee tarvittaessa muutoksia nopeastikin. Pidä silti myös mielessä toiston arvo, aina ei kaikki toimi nyt ja heti, mutta toistamalla viestit menee lopulta perille.

Entä se vuosikello?

Yksinkertaisuudessaan vuosikello voi olla excel-taulukko tai ympyrä. Sinne on hyvää jakaa kuukaudet ja ehkä jopa viikot. Mieti mitä teet minäkin ajankohtana, mitä välineitä käytät ja missä milloinkin markkinoit. Mikä on kunkin kuukauden markkinointibudjetti ja miten sitä käytetään?

Hyvässä excelissä on esimerkiksi seuraavat yläotsikot:

  • Kampanja

  • Sisältö

  • Vastuuhenkilö

  • Ajankohta

  • Budjetti

  • Kanavat

markkinointisuunnitelma.jpg

Sen lisäksi voidaan määrittää samaan taulukkoon kampanjan kohderyhmä jne.

Esimerkkinä:

Kampanja: Peppu pyöreäksi -kampanja

Kohderyhmä: Synnyttäneet naiset, 35-45 vuotta, asuinalue Suomi, kiinnostuksen kohteina sisustus, muoti

Sisältö: Tähän kuvataan kampanjan sisältö pääpiirteittäin (ei koko mainoskuvausta vaan lyhyt ja ytimekäs pääviesti)

Vastuuhenkilö: määritetään joku, joka hoitaa kampanjan pyörittämisen

Ajankohta: Kurssi on joulukuussa 2018, kampanjan aloitus syyskuu 2018 ja kampanja pyörii säännöllisesti syys-marraskuun ajan

Budjetti: 1000 euroa

Kanavat: facebook, instagram, blogit, vierasblogit, uutiskirje

Tämän jälkeen on tärkeää tehdä jokaiseen kanavaan sisältösuunnitelma:

Uutiskirje:

Uutiskirje 1 lähtee syyskuun 15 päivä. Aiheet....:

Uutiskirje 2 lähtee syyskuun 30 päivä. Aiheet....:

Uutiskirje 3 lähtee lokakuun 15 päivä. Aiheet....:

Kun työskentelet suunnitelmallisesti saat myös nopeammin asiat tehtyä ja voit esimerkiksi ajastaa uutiskirjeiden lähettämistä, sosiaalisen median mainoskampanjoita ja sisältöjä. Näin automatisoit osan toiminnoista ja sinun ei tarvitse kokoajan markkinoida.

shutterstock_397421815.jpg

Heidi AlamikkeläComment