Valokki Design. Yrityksesi graafikko.
Saamme markkinoinnin maistumaan ja yrityksesi loistamaan!

Valokki Design | Blogikirjoituksia yrittäjyydestä ja graafikon työstä

Opas taitojen opetteluun

Yrittäjyys on tasapainottelua ajan kanssa. Se, joka haluaa saavuttaa enemmän kuin muut, osaa luoda itselleen jatkuvasti lisää aikaa. Jos aiot menestyä yrittäjänä, sinun pitää sopeutua, opetella uusia tapoja, oppia asioita, joita et koskaan aiemmin uskonut tarvitsevasi. Ja kaiken lisäksi sinun pitäisi osata olla monessa asiassa jopa mestari.

Uudet tavat ja taidot vievät sinua kohti asioita, joita voit saavuttaa ja ne opettavat sinua olemaan mestari operatiivisten tehtävien hoitamisessa mutta myös lopun ulkoistamisessa assistenteille ja freelancereille.

Kuinka opit uudet taidot ja tavat, jotka muuttavat huonot tapasi menestyksen työkaluiksi? Oppiminen vaatii juuri sen, mitä se sinulta vaatii. Tässä paljastan kuitenkin oikoteitä onneen. Näitä työkaluja käytin itse kun opiskelen uutta ammattia yrittäjyyden lisäksi, kirjoitan kirjaa, urheilen paljon, opettelen uusia urheilulajeja.

 

Oppiminen vie vähemmän aikaa kuin kuvittelet

Voit oppia uuden tavan 21 päivässä, kestää n. 10 000 tuntia oppia uusi taito. Maxwell Maltz on yksi 21 päivän oppi-isistä, hän oli plastiikka kirurgi 50-luvulla. Hän tutki kuinka kauan potilailla kesti tottua uusiin fyysisiin muutoksiin ja julkaisi kirjan Psycho-Cybernetics. Hän totesi kirjassaan: “Nämä ja monet muut ilmiöt osoittavat, että kestää n. 21 päivää uudistaa vanha totuttu tapa.” Tätä konseptia on käytetty laajemmin monien eri tapojen opetteluun.

On myös esitetty, että vie 10 000 tuntia oppia uusi taito. On kuitenkin yksilökohtaista miten sinä opit, siispä älä usko tilastoihin jos huomaat, että opitkin nopeammin.
 

Miksi on niin vaikea oppia uusia taitoja ja omaksua uusia tapoja?

Monet ovat itsensä esteenä oppimisessa. Meistä tuntuu raskaalta ja ahdistavalta muuttaa totuttuja tapoja tai opetella uusia asioita. Useat ihmiset pelkäävät epäonnistumista ja eivät siksi edes ryhdy aloittamaan. Onneksi meidät on luotu oppimaan ja opimme uusia taitoja nopeasti. Alkuun uuden taidon oppiminen vie paljon energiaa, mutta kun osa uudesta taidosta rutinoituu, se vie yhä vähemmän energiaa ja silloin voit keskittyä taidossa parantumiseen.

Useimmat meistä kuitenkin estää uuden taidon oppimisen ihan itse, vain koska ahdistaa ja pelottaa. On mukavampaa pysytellä vanhalla mukavuusalueella.

 

Sinun ei tarvitse olla minkään asian mestari

Jos todella luulet, että vie 10 000 tuntia oppia jotain, olet todennäköisesti jo luovuttanut taidon opettelun. On tärkeää oppia ymmärtämään mitä oppimisen prosessi tarkoittaa. Sinun ei tarvitse olla taidossa mestari, jotta voit saada mitattavia tuloksia. Voit oppia mitä tahansa jopa 20 tunnissa.

Yrittäjille, jotka haluavat oppia uuden taidon joka vie kohti menestystä:

 • on parempi keskittyä tekemään riittävän hyvin, jotta tuottaisi mielekkäitä tuloksia.
 • vaatii vain vähän harjoittelua, jos haluat päästä jossain asiassa josta et tiedä mitään, pisteeseen jossa tiedät riittävästi saadaksesi tuloksia, joita haluat.

 

Miten yrittäjät voivat oppia nopeammin?

Jos keskityt olemaan jossain asiassa mestarillinen tai luulet voivasi muuttaa elämäsi kerralla, olet jo epäonnistunut. Paras tapa oppia uutta on samanlainen kuin miten saavutat tuloksia työelämässä: Jos haluat esim 5000 uutta asiakasta vuoden sisään, yleensä jaat sen montako asiakasta saat kuukaudessa, mitä toimenpiteitä se vaatii, mitä mitataan, mitkä pienet tavoitteet vievät kohti suurta tavoitetta.

Samalla tavalla uuden taidon opettelu pitää jakaa pieniin osiin ja mikrotavoitteisiin.

1.   Visualisoi

Tunnista taito, jonka haluat oppia. Mikä on tavoite, millä tasolla olet kun olet saavuttanut taidon oppimisen? Jos haluat vaikka olla hyvä ruuanlaittaja, oletko Michelinkokki vai riittääkö, että ystäväsi kehuvat ruokataitojasi?

2.   Luo mindmap

Nyt sinun pitää palastella taito pieniin osiin. Tämä dekonstruktio on tärkeää, koska haluamme tietää mistä osista taito koostuu. Jos pystyt pienentämään taidon pieniin taitoihin, jotka ovat helpompia oppia, voit vähentää oppimisen mukana tulevaa ahdistusta. Sama koskee uuden rutiinin ottamista käyttöön.

3. Käsittele yksinkertaisia tehtäviä

Opettele tärkeimmät pienet taidot ensin. Opettele asiat, joista hyödyt eniten heti ja antavat sinulle parhaimmat tulokset ennen koko taidon oppimista. Sitoutuminen johonkin uuteen ei ole helppoa, mutta keskittymällä harjoitteluun saavutat helpommin tuloksia jopa heti.

Aloita pienesti ja tee yhtä asiaa kerrallaan. Pyri joka päivä sisällyttämään tämän uuden taidon oppimisen osia päivääsi. Lue, katso videoita, harjoittele. Sitoudu siihen mitä haluat oppia.

Jos oikein haluat menestyä oppimisessa, sitoudu opettelemaan tuota taitoa samaan kellonaikaan joka päivä. Kun pysyt tiukassa aikataulussa, on helpompi tehdä opettelusta tapa ja opit samalla tavanalaistamaan tekemisen. Käytä vähintään 5 minuuttia päivässä alkuun opetellessasi uutta tapaa. Ota tuosta viidestä minuutista 1 minuutti ja pohdi, mitä olet oppinut ja mitä sinun tulisi seuraavaksi oppia.

Yrittäjät ovat usein kiireellisiä ja uuden tavan oppiminen voi jäädä kiireiden jalkoihin. Aseta muistutuksia kalenteriin, lupaa ystävälle tai julkisesti mitä haluat oppia, aseta itsellesi sitoutumisen kannalta järkeviä tavoitteita.

Ole itsellesi armollinen. Jos unohdat tavan oppimisen yhtenä päivänä, anna itsellesi anteeksi ja jatka rutiinin opettelua. Jos epäonnistut opettelussa, ajattele sen olevan hyvä harjoitus epäonnistumisen sietämiseen. Älä unohda palata polulle, jolta eksyit. Älä yritä liikaa, jotta et uuvu.

Sen sijaan, että keskityt siihen mihin mennessä olet taidon oppinut, keskity taidon oppimiseen. Sitoudu pitkäaikaiseksi ja keskity mikrotavoitteisiin, joita saavutat askel kerrallaan.

Kun haluat oppia uuden tavan tai taidon, muovaa ympäristö sen mukaiseksi, että se tukee oppimistasi.

 • Kännykkä kiinni oppimisen ajaksi
 • TV, tietokone, kaikki älylaitteet, laita ne kiinni
 • Laita sähköposti kiinni
 • Muut ympäristön melut pois, opettele tilassa jossa on rauha

Käytä visualisoinnin keinoja. Kuvittele, miltä taidon osaaminen tuntuu. Visualisoi lopputulos. Mitä vahvemmin näet mihin olet pyrkimässä, sitä nopeammin sen saavutat.

Uuden oppiminen vaatii aivoiltasi paljon. Huolehdi, että aivosi saavat riittävästi lepoa ja ravintoa. Syö terveellisesti, nuku paljon ja lepää riittävästi.

Etsi joku, jota ihailet ja osaa jo taidon, jonka haluat oppia. Etsi ammattilainen, joku joka voi jakaa tietämystään sinulle ja joku, kenet voit ottaa esikuvaksesi.

Jos haluat oppia uutta, se vaatii aikaa. Luodaksesi aikaa uudelle, sinun tulee ottaa aikaa vanhalta:

 • Vähennä TV-aikaa
 • Vähennä surffailuaikaa
 • Käy kaupassa harvemmin
 • Herää aiemmin
 • Hanki siivooja
 • Hanki assistentti, joka hoitaa yrityksesi rutiinitehtävät

Näin opit minkä tahansa taidon, jonka haluat hallita. Eniten se vaatii sinulta sitoutumista ja ajan järjestämistä oppimiselle.