Valokki Design. Yrityksesi graafikko.
Markkinointimateriaalit nopeasti ja helposti.

Valokki Design | Blogikirjoituksia yrittäjyydestä ja graafikon työstä

Yksinyrittäjän yksinäisyys

Siinä se on. Unelma, jonka halusit saavuttaa. Halusit päästää irti toimistotyöstä ja arkisesta 8-16 työskentelystä. Unelmoit työstä, jota voit tehdä kuin haluat, mistä haluat ja milloin haluat. 

Sitten se iskee. Yksinäisyys. Työskentelet kotoa käsin tai matkustellen ympäri maailmaa. Teet työtäsi intohimolla, mutta pakko myöntää että välistä se iskee – olotila, että on irrallaan kaikesta ja ei löydä yhteyttä muihin. Tunnet olevasi hieman outolintu, kyllästynyt työskentelemään vapaasti mistä vain, milloin vain. Kaipaat tavallisen toimiston rutiineja ja kahvitaukoja, joissa on muitakin ihmisiä kuin sinä ja villakoirat. Yksinyrittäjänä tunnet olevasi yksin. Kukaan ei ole tukemassa, auttamassa, jakamassa. Saatat olla koodaaja, sisällöntuottaja, graafikko, konsultti, assistentti, valokuvaaja. Työskentelet osittain asiakkaiden parissa, mutta pääsääntöisesti työsi on yksin puurtamista. 

Yksinäisyys iskee välillä etätyötä tekeville. Etätyö mahdollistaa rauhallisen työskentelyn kotoa tai maailmalta käsin, mutta samalla se voi välistä olla myös taistelua yksinäisyyttä vastaan. Etätyöt ja yksinyrittäjyys saattaa eristää sinut muusta maailmasta ja voi tuntua siltä, että kukaan ei ole kiinnostunut tekemisistäsi tai auttamassa sinua. Etätyön yksinäisyys on kuitenkin tavallista, et ole siis yksin. 

shutterstock_604346003.jpg

 

Mitä voit tehdä kun yksinäisyys yllättää? 

1.    Inspiroidu. Katsele youtubesta muiden yrittäjien tarinoita, inspiroivia videoita tai vaikkapa kissavideoita. Mikä tahansa, josta saat lisää innostusta omaan liiketoimintaasi auttaa. Muistuta itseäsi siitä, minkä vuoksi alun perin teit valinnan olla yrittäjä.

2.    Yhteisöllisyys. Ota selvää onko lähistöllä coworking-tiloja ja mene välistä työskentelemään sellaiseen. Etsi käsiisi muita samanhenkisiä yrittäjiä ja järjestäkää yhteinen etäpäivä jossakin. 

3.    Verkostoidu netissä. Netissäkin voi olla sosiaalinen, keskustele ryhmissä tai yksittäisten ihmisten kanssa. Tee aloite kontaktin luomiseksi. Tai verkostoidu yrittäjätapaamisissa, käy erilaisissa verkostoissa ja järjestöissä silloin tällöin. 

4.    Etsi hyvä kumppani, jonka kanssa voit tehdä projekteja. Toinen yrittäjä on aina hyvä tuki. Yritä löytää sellainen ihminen, jonka seurassa inspiroidut ja näet asiat taas uudessa valossa. Kokeilkaa yhteisiä projekteja tai vaikka liiketoimintanne olisi täysin erilaiset, voitte silti työskennellä yhdessä samassa tilassa tai matkustaa yhdessä. 

5.    Soita jollekin. Puhuminen toisen ihmisen kanssa poistaa yksinäisyyden tunteen. On päiviä kun työskentelet yksin ja harrastat urheilut yksin, vietät käytännössä koko päivän yksin. Soittaminen tai ystävän kylään kutsuminen auttaa. Toiset etätyötä tekevät ja yksinyrittäjät saattavat olla aivan yhtä yksinäisiä kuin sinä - ojenna auttava kätesi toiselle yksinäisyyden poistamiseksi. Yksinäisyys poistuu kun löydätte yhteyden toisiinne. 

6.    Mene ulos. Lähde ulos kotitoimistolta, työskentele kahvilassa, kirjastossa, puistossa. Missä tahansa, jossa on ihmisiä. Tee aloite keskustelun aloittamisesta toisen henkilön kanssa. Usein pelkkä ulos meneminen auttaa yksinäisyyden tunteen poistamiseen.

7.    Treenaa. Urheileminen työpäivän aikana on mahdollista sinulle, koska olet valinnut olla vapaa yrittäjä. Toteuta niitä haaveita, joista haaveilit kun olit aiemmin töissä 8-16 työssä. Urheile mielellään muiden kanssa, käy ryhmäliikuntatunneilla tai hanki urheilukaveri tai -joukkue. 

8.    Suunnittele. Suunnitelmallisuus ja rutiinit auttavat työn hallinnassa ja siinä, että et yksinkertaisesti ehdi ajatella yksinäisyyttäsi. Kun työt soljuvat, ei jää aikaa murehtimiselle ja jos huomaat murehtivasi, tee vaikka kymmenen punnerrusta ja jatka sen jälkeen töitä. 

 

Onko sinulla muita keinoja yksinäisyyden poistamiseksi? Kerro vinkkisi kommentti-kentässä, siitä voi hyötyä muutkin yksinään yrittävät.

Heidi AlamikkeläComment