Miksi yksinyrittäjänä pärjäät paremmin kuin muut?

Olen viime aikoina kuunnellut paljon puheita ja seminaareja kasvusta. Siitä kuinka pitäisi yrittäjänä kasata tiimi, tähdätä korkealle ja luoda liiketoiminta, joka tuottaa rahaa senkin jälkeen kun kuolemme. Siitä kuinka yksinyrittäjänä aina lopulta tulee seinä vastaan ja ainoa tie olisi kasvattaa yritystään tai mennä toiselle töihin.

Olen pohtinut, miten voi erottua massasta ja siitä mitä kaikki muutkin tuntuvat tekevän? Kulkea omaa polkuaan, arvostaen muiden polkuja mutta pitämällä silmät aika tiiviisti kiinni omassa polussaan.

Yksinyrittäjänä koen, että palvelen niitä yrityksiä, jotka pyrkivät pinnistelemään kohti kasvua. Minun tehtävä on luoda asiakkailleni mahdollisuuksia kasvuun. Yksinyrittäjyys ja lifestyle-yrittäjyys on minulle sitä, että luon paikallisesti lisää mahdollisuuksia sille, että muilla on valmius kasvaa kansainvälisesti.

Kun tarkastellaan muita maita kuin Suomea, on aika tavallista, että ihmiset työllistävät itsensä yrittäjinä. Silloin kun yrittää yksin, ei ole aina tarkoituskaan kasvaa laajaksi toimijaksi. Arvostan itse sitä, että voin omana itsenäni helpottaa toisten yrittäjien elämää, auttaa heitä saavuttamaan tavoitteita. Samalla luon itselleni työpaikan yritykseni kautta, jolloin olen yhteiskunnalle helppo tapaus. En ns. saa yhteiskunnan sairauspäivärahoja ja eläkettä. Mitä jos kaikki tekisivät niin eivätkä rasittaisi valtion varoja?

Yksinyrittäjyys on minulle helppo ratkaisu toteuttaa elämässä niitä asioita, joista haaveilen. Juuri nyt, jos mietin suurinta syytä kasvattaa toimintaani, se olisi halu palvella asiakkaitani vielä paremmin ja minulla onkin välistä osa-aikainen työntekijä. En voi 100 % varmuudella tietää olenko yksinyrittäjänä tai yrittäjänä ylipäätään koko lopun elämäni mutta juuri nyt se on minulle elinkeino.

Kuolematon yrittäjä -termi pelottaa hieman. Mietin sitäkin, että eihän minulla ole ketään joka tulisi perimään yritykseni ja sen varat. Toisaalta tiedän, että jos yrityksestäni jäisi jotain jäljelle kuolemani jälkeen, lahjoittaisin sen mielelläni sukulaislapsille ja hyväntekeväisyyksiin. Yksinyrittäjänä käännän tämän ajatuksen niin, että kuolen varmasti joku päivä eikä mikään yritys lopulta ole kuolematon, jos miettii elämää laajemmassa mittakaavassa. Haluan antaa parhaan panokseni tässä elämässä ja minulle se on juuri nyt yksinyrittäjyyttä.

Mitä yksinyrittäjän tulisi tehdä, ettei käy kuten uhkakuvissa maalataan?

1. Huolehdi itsestäsi. Ensisijainen tehtävä on asettaa rajat niin ettet uuvu. Aseta rajat, huolehdi itsestäsi, omasta energiatasostasi. Lepää riittävästi ja varaa aikaa sille, että huollat itseäsi: nukut, syöt, juot, liikut. Vasta sen jälkeen tee työt.

2. Verkostoidu. Hanki tiimi, älä yritä täysin yksin. Hanki luottotoimijoita, joille voit purkaa työtä silloin kun itse uuvut tai sairastut tai töitä on enemmän kuin mitä työtunteja viikossa. Opi alihankinnan mestariksi.

3. Hinnoittele oikein. Älä yritä liian pienellä hinnoittelulla. Tarkoitus on, että yrittämisen riskistä maksetaan riittävä korvaus ja tulet toimeen sillä tasolla kuin haluat.

4. Laskuta heti. Usein yksinyrittäjät laskuttavat kun muistavat. Laskuta etukäteen tai kun projekti alkaa. Jaa laskutus kahteen tai kolmeen osaan, huolehdi hyvästä kassavirrasta.

5. Opettele uusia taitoja. Se mikä toimi kymmenen vuotta sitten, ei tule toimimaan tulevaisuudessa. Pysy ajan hermoilla, kouluttaudu ja investoi omaan osaamiseen.

6. Hanki mentori. Käy kehityskeskusteluita osaavan business coachin kanssa. Pyydä business coachia pitämään sinulle tulevaisuuden keskusteluita, käykää läpi työkiireet, ajanhallintaa, kalenterin hallintaa, myyntiä ja markkinointia. Hyvä business coach osaa valmentaa sinusta paremman yrittäjän.

Ryhdy muuttamaan maailmaa.

shutterstock_701748652.jpg
Edellinen
Edellinen

Mitä jos en halua myydä mitään mitä en aidosti koe ihmisten tarvitsevan?

Seuraava
Seuraava

Yrittäjä, palaudutko kuin huippu-urheilijat?