Markkinointisuunnitelma - Miten teen markkinointisuunnitelman?

Miten pienyritys voi hyötyä markkinointisuunnitelmasta ja vuosikellosta ja miten ne tehdään? Miksi ne kannattaa tehdä ja mitä niihin kannattaa sisällyttää? Markkinointi kannattaa siksi, että yrityksesi näkyy ja ostajat tietävät, että yrityksesi on olemassa. Markkinoinnin tarkoitus on yleensä lisätä myyntiä, kannattavuutta, kiinnostavuutta tai esimerkiksi olla houkutteleva kumppani työntekijöille, yhteistyökumppaneille jne. Toteuttamalla markkinointisuunnitelman onnistut markkinoinnissa!

Markkinointisuunnitelman toteutus vaatii sinulta kaksi asiaa, joihin perehdyt huolella: tunne kohderyhmäsi ja tutustu niihin kanaviin, joissa hänet tavoitat. Nauti myös itse markkinoinnin tekemisestä, sillä se näkyy ja kuuluu kauas millä fiiliksellä olet itse liikenteessä!

Onnistunut markkinointi tuo sinulle turvaa yritystoimintaasi ja voit nauttia itsekin enemmän yritystoimintasi hedelmistä ja hyvällä suunnittelulla saavutat myös lisää vapaa-aikaa elämääsi.

Mitä markkinointisuunnitelmaan kannattaa sisällyttää?

1. Tavoite

Mikä on markkinointisi tavoite? Onko se lisätä yrityksen tunnettavuutta, lisätä nettisivustolla kävijöitä tai siellä vietettyä aikaa, lisätä myyntiä, lisätä jonkin tietyn tuotteen myyntiä, saada lisää työntekijöitä vai jokin muu? Tavoitteita voi olla useampia, tärkeintä on että pidät ne selkeänä mielessä ja pyrit näitä tavoitteita kohti. Tavoitteiden tulisi olla mitattavia ja helposti verrattavissa esimerkiksi vuodesta toiseen.

2. Kohderyhmä

Määrittele markkinointisi kohderyhmä tarkasti. Onko se yritys, jolle yrität myydä palveluitasi? Onko se esimerkiksi opiskelijat, potentiaaliset työntekijät, rahoittaja vai kuka? Jos se on yritys, millainen yritys? Mitä tarkemmin pystyt määrittelemään kohderyhmäsi, sen parempi. Mieti vaikka tilannetta, jossa päätät lähteä riekkometsälle. Onko järkevää vain lähteä johonkin metsään haulikon kanssa ampumaan satunnaisesti vai määrittelisitkö ensin vaikka missä metsässä riekot liikkuvat? Mistä ne pitävät ja missä voisit niihin törmätä? Mihin vuodenaikaan, mihin kellonaikaan jne. ja tarkista myös onko kivääriä parempi ase haulikko? Pitää siis olla tiedossa oikeat ajankohdat, paikat, välineet ja ottaa huomioon muuttuvat tekijät. Olen itse määritellyt kohderyhmät palveluittain melko tarkasti yritykselleni. Ostajana on aina yritys, mutta ajattelen että ostajana on ihminen.

Millainen ihminen hyötyisi palveluistani ja miksi? Mitä hän harrastaa, missä liikkuu? Mistä hän on kiinnostunut? Minkä ikäinen tämä ihminen on, millainen on hänen elämäntilanteensa? Missä tämä kohderyhmäni ihminen viettää aikaansa ja miten tavoittaisin hänet? Mikä saisi huomion heräämään hänessä?

Voit määrittää myös unelma-asiakkaasi.

Unelma-asiakas on se, kenen kanssa työskentelet mieluiten. Tämä yksi henkilö edustaa koko kohdeyleisöäsi. Pohdi, kenen kanssa mieluiten työskentelet, ketä haluaisit kaikista eniten auttaa? Joka kerta kun tuotat sisältöä markkinointisi tueksi, ajattele tätä henkilöä ja kohdista viestisi hänelle. Mitä tarkemmin hänet tunnet, sen paremmin onnistut tässä. Voit esimerkiksi vastata näihin kysymyksiin kun määrittelet unelmien asiakastasi:

  1. Minkä ikäinen hän on?

  2. Mies / nainen / jokin muu?

  3. Mistä maasta kotoisin?

  4. Missä hän asuu?

  5. Mitä hän tekee työkseen?

  6. Mitä kirjoja ja lehtiä hän lukee?

  7. Mitä some kanavia hän käyttää?

  8. Mitä hän tekee vapaa-ajallaan?

  9. Mitkä ovat hänen arvot?

  10. Miten hän viettää aikaansa verkossa?

  11. Missä Facebook-ryhmissä hän on mukana?

  12. Mitä hän pelkää?

  13. Mikä häntä turhauttaa?

  14. Mitä hän ajattelee?

  15. Mikä on hänen suurin unelmansa?

  16. Mitä tavoitteita hän haluaisi saavuttaa?

  17. Minkä parissa hän kamppailee ja miten voisit häntä auttaa?

3. Kohderyhmän analysointi

Tämä on tärkeää kun halutaan saavuttaa tuloksia markkinoinnissa. Mitä tarkempi kuvaus, sen todennäköisemmin markkinointisi onnistuu. Tarkoitus ei ole markkinoida tuotetta tai palvelua kaikille mahdollisille potentiaalisille ostajille.

Onko markkinointisi suunnattu uusille vai nykyisille asiakkaille? Onko sinulla kanta-asiakkaita?

On mietittävä tietynlainen kohderyhmä, joka voisi kiinnostua yrityksestäsi. Olen itse määritellyt ostajan luonteen, iän, kiinnostuksen kohteet jne esimerkiksi näin: graafikon palveluita ostaa Ville, joka on n. 35-45 –vuotias dynaaminen myyntipäällikkö. Hän on kiireinen ja haluaa keskittyä olennaiseen. Hän osaa delegoida, on impulsiivinen ja kehityshaluinen. Hän haluaa, että hänen yrityksensä menestyy ja kasvaa ja tuloksia tulee nopeasti. Ville on luonteeltaan joustava, rento ja hänen ydinongelmansa on ajan riittämättömyys. Ville arvostaa vapaa-aikaansa eikä halua työskennellä pikkuasioiden kanssa. Sitten olen lisäksi määritellyt missä tämä ostaja-Ville vapaa-aikana liikkuu, mistä hän on kiinnostunut ja miten voisin hänet tavoittaa ja mistä asiasta hän voisi olla kiinnostunut yrityksessäni – miten hyödytän häntä?

4. Markkinoinnin kanavat

Kanavina voi olla esimerkiksi nettisivut, blogi, facebook, instagram, google mainonta, lehtimainonta, tv-mainonta, radiomainonta jne. Pohdi kanavat kohderyhmäsi kannalta. Missä he liikkuvat ja missä he voisivat törmätä markkinointiisi ja minkä ongelman ratkaiset heille?

5. Markkinoinnin välineet

Nettisivut, käyntikortit, lomakkeet, toimiston sijainti, sisustus, tuoksut, musiikki, työasut, logo, ilme jne. Miten nämä näkyvät ja viestivätkö ne niitä asioita, joita haluat? Onko kaikki ajan tasalla ja yhtenevät? Millaiset markkinointimateriaalit on käytössäsi, hyödyntääkö ne kohderyhmääsi?

6. Markkinoinnin kustannukset

Mikä sinulla on budjetti? Miten jaat sen koko vuodelle? Esimerkkinä on määritellä kokonaisbudjetti ja jakaa se per käytettävä mediakanava. Pohdi myös omalle työajallesi jokin hinta. Kannattaako markkinointia tehdä itse vai ulkoistaa se?

7. Markkinoinnin resurssit

Kuka tekee, mitä tekee ja millä ehdoilla? Mitä tavoitteita resursseille asetetaan? Suunnitelmallisuus on tärkeää ja se auttaa markkinoimaan tasaisesti ja jakamaan resurssit oikeisiin paikkoihin. Aloita aina ajoissa ja toteuta markkinointia suunnitelmallisesti, mutta muista myös hetkessä oleminen ja pidä jatkuvasti tuntosarvet valppaana. Jos olet tehnyt koko vuodelle suunnitelman, muista seurata, analysoida ja muuttaa sitä tarpeen mukaan. Suunnitelma ei ole kiveen hakattu vaan nykyajassa on oltava jatkuvasti hereillä sen suhteen, mitä uusia kanavia ja välineitä tulee käyttöön ja miten markkinointiisi reagoidaan.

8. Markkinoinnin analysointi ja kehitys

Tärkein osa markkinointia on kyetä mittaamaan sitä. Katso mikä toimii ja mikä ei. Millaisia määrällisiä tavoitteita markkinoinnissasi on, esimerkiksi nettisivujen kävijämäärä, yhteydenottojen määrä, myynnin seuranta jne. Toteutuvatko tavoitteet, mitkä kanavat toimivat hyvin ja mitkä ei? Analysointi on jatkuvaa ja määrittelee paljon myös vuoden markkinointisuunnitelmaa, sillä kun siellä huomataan muutostarpeita analysoinnin perusteella, ne on myös tehtävä jotta tavoitteisiin päästään.

Nykyisin digimarkkinointi mahdollistaa jatkuvan analysoinnin ja sen mukaan myös muutosten tekemisen tarpeen tullen. Kokeile mikä toimii ja jos jokin ei toimi, tee tarvittaessa muutoksia nopeastikin. Pidä silti myös mielessä toiston arvo, aina ei kaikki toimi nyt ja heti, mutta toistamalla viestit menee lopulta perille.

KATSO IDEOITA

Entä se vuosikello?

Yksinkertaisuudessaan vuosikello voi olla excel-taulukko tai ympyrä. Sinne on hyvää jakaa kuukaudet ja ehkä jopa viikot. Mieti mitä teet minäkin ajankohtana, mitä välineitä käytät ja missä milloinkin markkinoit. Mikä on kunkin kuukauden markkinointibudjetti ja miten sitä käytetään?

Hyvässä excelissä on esimerkiksi seuraavat yläotsikot:

  • Kampanja

  • Sisältö

  • Vastuuhenkilö

  • Ajankohta

  • Budjetti

  • Kanavat

Sen lisäksi voidaan määrittää samaan taulukkoon kampanjan kohderyhmä jne.

Esimerkkinä:


Kampanja: Peppu pyöreäksi -kampanja

Kohderyhmä: Synnyttäneet naiset, 35-45 vuotta, asuinalue Suomi, kiinnostuksen kohteina sisustus, muoti

Sisältö: Tähän kuvataan kampanjan sisältö pääpiirteittäin (ei koko mainoskuvausta vaan lyhyt ja ytimekäs pääviesti)

Vastuuhenkilö: määritetään joku, joka hoitaa kampanjan pyörittämisen

Ajankohta: Kurssi on joulukuussa 2018, kampanjan aloitus syyskuu 2018 ja kampanja pyörii säännöllisesti syys-marraskuun ajan

Budjetti: 1000 euroa

Kanavat: facebook, instagram, blogit, vierasblogit, uutiskirje

Tämän jälkeen on tärkeää tehdä jokaiseen kanavaan sisältösuunnitelma:


Uutiskirje:

Uutiskirje 1 lähtee syyskuun 15 päivä. Aiheet....:

Uutiskirje 2 lähtee syyskuun 30 päivä. Aiheet....:

Uutiskirje 3 lähtee lokakuun 15 päivä. Aiheet....:


Kun työskentelet suunnitelmallisesti saat myös nopeammin asiat tehtyä ja voit esimerkiksi ajastaa uutiskirjeiden lähettämistä, sosiaalisen median mainoskampanjoita ja sisältöjä. Näin automatisoit osan toiminnoista ja sinun ei tarvitse kokoajan markkinoida.

Muista myös, että markkinoinnin pitää maistua hyvältä myös sinusta! Silloin onnistut varmasti.

Edellinen
Edellinen

Canva - Kuinka hyödynnän Canvan ilmaisversiota?

Seuraava
Seuraava

Tee mainos helposti itse